Gemeente Amsterdam investeert in ontwikkeling groene vliegtuigbrandstof
Published on: April 15, 2021

De gemeente Amsterdam investeert in de ontwikkeling van groene klimaatneutrale vliegtuigbrandstof, synthetische kerosine. Het bedrijf Synkero ontwikkelt die brandstof met meerdere partners, waaronder nu ook de gemeente. De brandstof zal in een nieuwe fabriek worden geproduceerd.

Synkero gaat een fabriek opzetten voor de productie van duurzame synthetische kerosine in het Amsterdamse havengebied. Vanuit dat gebied loopt al een kerosinepijplijn naar Schiphol. Het streven is om in 2025 te beginnen met de bouw van de fabriek en om er jaarlijks 50.000 ton aan duurzame kerosine te produceren. Op deze schaal wordt duurzame kerosine nog nergens ter wereld geproduceerd.

Wethouder Everhardt (Economische Zaken): “We investeren 250.000 euro in de ontwikkeling van duurzame vliegtuigbrandstof omdat deze zogenaamde ‘elektrofuel’ nodig is om de luchtvaart groener te maken. Groene vliegtuigbrandstof is cruciaal om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kleiner te maken. De aanwezigheid van de haven, Schiphol en de vliegtuigindustrie in onze regio zorgen voor de ideale basis om duurzame brandstoffen te produceren. Deze fabriek zorgt ook voor banen, in een tijd waarin de economie van de Amsterdamse regio zwaar wordt getroffen door de coronacrisis. ”

De investering van 250.000 euro wordt gedaan in de vorm van een subsidie, die het college deze week heeft toegekend. De zogenoemde ‘e-fuel’ wordt gemaakt via een chemisch proces met groene waterstof en CO2. De groene waterstof wordt geproduceerd uit water en duurzame elektriciteit. De CO2 wordt afgevangen in de industrie, of direct uit de lucht gefilterd.

Een grote uitdaging is om de productie van deze groene brandstof meer kostenefficiënt te maken en verder uit te breiden. Met ondersteuning van de partners uit de luchtvaartsector (KLM, Schiphol en SkyNRG) en Port of Amsterdam kan Synkero daar een belangrijke bijdrage aan leveren. De gemeente Amsterdam sluit zich aan als partner.